De Australian Labradoodle

De belangrijkste eigenschappen van deze fantastische gezinshond zijn:

  • Allergievriendelijk
  • Geen haarverlies
  • Geen typische hondengeur
  • Betrouwbaar en kindvriendelijk
  • Intelligent en gevoelig
  • Will to please
  • Sportief
  • Bijzonder oogcontact
  • Zeer geschikt als hulphond
Jimi op de Veluwe

Het is het van belang de Australian Labradoodle (ook wel Australian Cobberdog genoemd) niet te verwarren met de Labradoodle (kruising Labrador en Poedel) en de Goldendoodle (kruising Golden Retriever en Poedel). Een multigen Labradoodle wil zeggen dat de fokkers meerdere generaties Labradoodles gekruist hebben, het gaat hier echter niet om een Australian Labradoodle.

Charlie als vloerkleed in het atelier

Een Australian Labradoodle heeft een unieke dna-code die bij iedere pup vastgelegd wordt. Infusies: Naast de Labrador Retriever en de Poedel werd ook een Ierse Water Spaniel, een Amerikaanse en Engelse Cockerspaniel, een miniatuurpoedel en in 2004 in sommige bloedlijnen, waaronder de bloedlijn van Jimi, de Soft Coated Wheaten Terrier ingekruist. Kijk voor uitgebreide achtergrondinformatie ook eens op de site van ALFA-Europe.

De Australian Labradoodle is juist door de inmenging van deze verschillende rassen een sterke hond die ouder lijkt te worden dan de gemiddelde rashond.

De Australian Labradoodle is er in 3 maten.

Miniatuur: kleiner dan 45 cm
Medium: 45-60 cm
Standaard: groter dan 60 cm

Er zijn 2 soorten vachten. De wolvacht, zoals een poedel. En de meer bekende fleecevacht, die curly of wavy kan zijn. Australian Labradoodles kennen geen ruiperiode en verliezen geen haren, hoewel het dode haar wel uitgeborsteld dient te worden. De honden zijn op hun mooist met een lange vacht maar dit vraagt wel veel onderhoud. Aanschaf van goede borstels, een waterblazer, het inbouwen van borsteltijd en het vinden van een goede trimmer met veel doodle-ervaring is een must. Zelf gaan wij met Jimi naar trimsalon a la Caro. Een kundige en fijne (doodle) trimmer in Arnhem.

Als er sprake is van een allergie is het van belang om de vacht niet te lang te laten worden omdat er anders ook allergenen die niet van de hond zelf zijn in de vacht kunnen blijven hangen. Ook hierbij kan een waterblazer een uitkomst zijn.

Als (toekomstig) baasje van een Australian Labradoodle is het leuk om lid te worden van Austalian Labradoodle Club Nederland. Zij organiseren veel leuke activiteiten en er is tevens interessante achtergrondinformatie te vinden op hun website.

Australian Labradoodle puppy’s pups beschikbaar fokker arnhem wachtlijst open gelderland 2019